Creare magazin online Shopify: Ghidul Esențial pentru Începători

by Victor Cazac  - decembrie 21, 2023

Creare magazin online Shopify. Creare site Shopify

Crearea unui magazin online folosind platforma Shopify este o modalitate eficientă și populară pentru antreprenorii care doresc să își vândă produsele pe internet. Shopify este o platformă de e-commerce completă care îți permite să îți construiești și să îți administrezi propriul magazin online fără să necesite cunoștințe avansate de programare. Cu o varietate de teme și aplicații, Shopify oferă flexibilitatea de a personaliza magazinul pentru a se potrivi brandului și nevoilor tale specifice.

Alegera planului potrivit de pe Shopify este un pas crucial, deoarece fiecare plan vine cu caracteristici diferite care să se potrivească diverselor nevoi și bugete ale afacerilor. Odată ce planul este selectat, procesul de configurare începe printr-o serie de pași simpli, care include designul magazinului, adăugarea produselor și setarea opțiunilor de plată și livrare. Importanța unui design atrăgător nu poate fi subestimată, deoarece acesta contribuie la crearea unei prime impresii pozitive și a unei experiențe plăcute pentru clienți.

Strategiile de marketing și promovare sunt esențiale în atragerea traficului către magazinul tău online și conversia vizitatorilor în clienți. În plus, analizarea performanței magazinului și raportarea sunt instrumente valoroase care ajută la înțelegerea comportamentului consumatorilor și la ajustarea strategiilor de vânzări pentru o creștere continuă. În cele din urmă, îngrijirea clienților și răspunsul prompt la întrebările acestora construiesc încrederea și loialitatea, asigurând succesul pe termen lung al magazinului tău online.

Momente cheie Creare magazin online Shopify

 • Alegerea planului corect de pe Shopify și configurarea magazinului sunt fundamentale pentru demararea afacerii.
 • Designul magazinului și experiența clientului influențează direct succesul vânzărilor online.
 • Marketing-ul eficient și analiza datelor sunt cruciale pentru creșterea și scalarea afacerii eCommerce.

Alegerea Planului Shopify

Picking the right Shopify plan is crucial for business success, as each plan offers distinct features and pricing structures tailored to various business sizes and needs.

Compararea Planurilor

Shopify oferă trei planuri principale: Basic Shopify, Shopify și Advanced Shopify. Fiecare plan vine cu caracteristici diferite, ideale pentru anumite dimensiuni ale afacerilor:

 • Basic Shopify este optim pentru afacerile mici cu funcționalități de bază. Include site-ul web și blogul, vânzarea nelimitată de produse și suportul pentru două conturi de angajați.
 • Shopify este destinat afacerilor care se dezvoltă, având caracteristici mai avansate. Suportă cinci conturi de angajați și include rapoarte profesionale.
 • Advanced Shopify este cel mai potrivit pentru afaceri mari, cu acces la rapoarte avansate și rate reduse pentru transportul maritim. Oferă suport pentru până la 15 conturi de angajați.

Analiza Costurilor

Costurile variază în funcție de planul ales și necesitățile afacerii. Iată o structură de prețuri indicativă:

 • Basic Shopify – $29/lună
 • Shopify – $79/lună
 • Advanced Shopify – $299/lună

Este important de notat că la aceste prețuri se pot adăuga taxe suplimentare pentru procesarea plăților online și pentru anumite aplicații terțe.

Decizia Finală

Decizia privind alegerea unui plan Shopify ar trebui să fie bazată pe volumul vânzărilor, funcțiile de care are nevoie magazinul online și scalabilitatea afacerii. Comercianții ar trebui să evalueze cu atenție fiecare plan în parte și să determine care ar servi cel mai bine nevoile curente și viitoare ale afacerii lor.

Configurarea Magazinului Shopify

Configurarea corectă a magazinului Shopify este esențială pentru succesul unei afaceri online. Acest proces implică etape importante cum ar fi înregistrarea domeniului, setarea parametrilor, securitatea și optimizarea vitezei.

Înregistrarea Domeniului

Înregistrarea domeniului constituie primul pas în crearea unui magazin Shopify. Comercianții trebuie să aleagă un nume de domeniu relevant și ușor de reținut pentru magazinul lor. Shopify oferă servicii de cumpărare domenii direct din platformă, facilitând astfel asocierea domeniului cu magazinul online.

 • Alegerea unui nume de domeniu: Scurt și memorabil
 • Disponibilitate: Verificarea disponibilității domeniului
 • Extensia: De preferat, alegerea unei extensii .com

Setarea Parametrilor Magazinului

Setarea parametrilor magazinului implică personalizarea diverselor aspecte, de la aspectul vizual la moneda și limba folosită. Magazinul trebuie să reflecte personalitatea brandului și să ofere o experiență plăcută utilizatorilor.

 • Design: Alegerea unei teme din magazinul de teme Shopify
 • Moneda: Setarea monedei în care se vor afișa prețurile
 • Limbă: Alegerea limbii magazinului

Securitatea Magazinului Online

Securitatea magazinului online este vitală pentru protejarea datelor clienților și a tranzacțiilor. Shopify oferă standarde de securitate integrate, însă proprietarii de magazine trebuie să fie proactivi în menținerea securității.

 • Certificate SSL: Activarea automată a certificatelor SSL
 • Actualizări: Menținerea actualizată a temelor și aplicațiilor

Optimizarea Vitezei Magazinului

O viteză de încărcare rapidă a magazinului online îmbunătățește experiența utilizatorilor și poate influența pozitiv clasarea în motoarele de căutare. Shopify permite utilizarea de imagini optimizate și limitează utilizarea codurilor JavaScript externe pentru a menține viteza magazinului.

 • Imagini optimizate: Folosirea formatelor de imagine eficiente
 • Cod minimal: Limitarea folosirii scripturilor care încetinesc viteza magazinului

Designul Magazinului

Designul unui magazin online Shopify este esențial pentru atragerea și menținerea clienților. Se pune accent pe selecția unui șablon optim, personalizare detaliată și o experiență de utilizare prietenoasă.

Alegerea Șablonului

Când se alege un șablon pentru magazinul Shopify, este recomandat să se ia în considerare industria și produsele vândute. Shopify oferă o varietate de șabloane responsive, ordonate după domeniu de activitate, care se pot adapta diferitelor dispozitive, de la desktop la mobil.

 • Compatibilitate: Toate șabloanele sunt optimizate pentru a fi compatibile cu dispozitivele mobile.
 • Diversitate: Oferă o gamă largă de șabloane, atât gratuite cât și plătite, ce pot fi filtrate după industrie sau stil.

Personalizarea Designului

Personalizarea designului magazinului este crucială pentru a reflecta identitatea brandului. Shopify permite modificări extinse, încurajând proprietarii să utilizeze:

 • Bara de navigare: Personalizarea meniului pentru navigare intuitivă.
 • Imagini și fonturi: Selecția de imagini de calitate și fonturi care să completeze estetica brandului.
 • Culori și texturi: Utilizarea schemei de culori și texturilor care să corespundă cu viziunea brandului.

UI/UX pentru E-commerce

Interfața utilizator (UI) și experiența utilizatorului (UX) sunt esențiale pentru succesul unui magazin online. Pentru e-commerce, se pune accent pe:

 • Simplificare: Un proces de checkout fără efort și un design care ghidază utilizatorul pas cu pas.
 • Claritate: Informații despre produs prezentate clar, cu descrieri concise și imagini relevante.

Orientarea spre un design care facilitează o experiență de cumpărături plăcută poate avea un impact direct asupra ratelor de conversie și fidelizarea clienților.

Adăugarea Produselor

Adăugarea produselor este un pas crucial în configurarea unui magazin online Shopify. Procesul necesită atenție la detalii pentru a asigura o experiență de cumpărături eficientă și atractivă pentru clienți.

Organizarea Categoriilor

Pentru a organiza produsele eficient, se creează categorii și colecții care permit clienților să găsească cu ușurință produsele ce le interesează. Categoriile trebuie să fie concise și relevant pentru gama de produse oferite. Un meniu structurat poate fi definit astfel:

 • Categorie Principală 1: Descriere scurtă
  • Subcategorie 1.1
  • Subcategorie 1.2
 • Categorie Principală 2: Descriere scurtă
  • Subcategorie 2.1
  • Subcategorie 2.2

Gestionarea Inventarului

Utilizarea sistemului de gestionare a inventarului Shopify ajută în menținerea unei evidențe clare a stocurilor. Este important să se actualizeze cantitățile în timp real pentru a preveni supravânzarea produselor. Funcții utile includ:

 • Setarea nivelului de stoc pentru fiecare produs
 • Tracking-ul automat al unităților vândute
 • Notificări când stocul ajunge sub un anumit nivel

Optimizare SEO pentru Produse

Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) ajută produsele să fie mai ușor de găsit de către potențialii cumpărători. Pentru fiecare produs, următoarele elemente SEO trebuie optimizate:

 • Numele produsului: Alegerea unor nume descriptive și relevante
 • Descrierea: Furnizarea de detalii care includ cuvinte cheie specifice
 • Meta titluri și descrieri: Crearea de meta etichete care îmbunătățesc click-through rate (CTR) din rezultatele căutării
 • Imagini: Includerea de alt-tags care descriu imaginea pentru motoarele de căutare

Setări de Plată și Livrare

Configurarea corectă a setărilor de plată și livrare este esențială pentru operarea eficientă a unui magazin online Shopify. Aceste setări asigură o tranzacție fluentă pentru clienți și o gestionare ușoară a comenzilor pentru proprietarii de magazine.

Opțiuni de Plată

Shopify oferă o varietate de metode de plată. Proprietarii de magazine pot activa Shopify Payments, care permite procesarea majorității cardurilor de credit și suportă plăți digitale precum Apple Pay și Google Pay. De asemenea, pot fi adăugate metode externe, cum ar fi PayPal sau transferuri bancare. Opțiunile de plată pot fi configurate din panoul de administrare, la secțiunea Setări > Furnizori de plată.

 • Credit Card: Visa, MasterCard, American Express
 • Plăți Digitale: Apple Pay, Google Pay
 • Metode Externe: PayPal, Transfer bancar

Metode de Livrare

Magazinul online trebuie să ofere metode de livrare adecvate nevoilor clienților. Shopify permite setarea de tarife fixe, calculată în funcție de greutate sau preț, sau tarife bazate pe rata exactă a curierului. Proprietarii pot specifica, de asemenea, dacă doresc să ofere livrare gratuită pentru comenzi ce depășesc o anumită sumă. Din Setări > Livrare și livrare, poti accesa și modifica aceste opțiuni.

 • Tarif Fix: Un preț standard pentru toate comenzile
 • Calculat după Greutate sau Preț: Prețuri variabile în funcție de comandă
 • Rata Curierului: Prețuri bazate pe curierii integrați

Integrarea cu Furnizori de Servicii

Shopify permite simplificarea procesului de expediție prin integrarea cu diverse servicii de curierat. Această integrare poate automatiza calculul costurilor de expediere, generarea etichetelor și urmărirea coletelor. Furnizorii de servicii precum UPS, FedEx și DHL sunt ușor de integrat, iar setările pot fi realizate din secțiunea de Setări > Livrare și livrare din panoul de administrare Shopify.

 • Curieri: UPS, FedEx, DHL
 • Automatizare: Calculul costurilor, Generarea etichetelor, Urmărirea coletelor
 • Setările de Integrare: Accesibile din panoul de administrare Shopify

Marketing și Promovare

Un magazin online Shopify eficient folosește tactici de marketing și promovare diversificate pentru a atrage și a menține clienți. Aceste strategii includ marketing digital, publicitate pay-per-click, e-mail marketing, și optimizarea ratei de conversie pentru a îmbunătăți performanța afacerii.

Strategii de Marketing Digital

Marketingul digital este esențial pentru a ajunge la consumatori în spațiul online. Pentru magazinele Shopify, SEO (optimizarea pentru motoarele de căutare) este vitală. Asigurarea că conținutul este relevant și valoros poate îmbunătăți poziția în rezultatele căutării. Social media marketing este de asemenea important pentru a crește vizibilitatea brandului.

Publicitate Pay-Per-Click

Publicitatea PPC (pay-per-click) oferă oportunități de a atrage trafic direcționat. Crearea campaniilor Google Ads poate aduce vizitatori căutători de produse specifice, în timp ce anunțuri pe rețele sociale ca Facebook sau Instagram pot atinge grupuri demografice specifice.

E-mail Marketing

E-mail marketingul permite magazinelor Shopify să comunice direct cu clienții. Utilizarea bazelor de date pentru a trimite newslettere și oferte personalizate poate crește fidelitatea clienților. Segmentarea listei de e-mail asigură că mesajele sunt relevante și cresc șansele de conversie.

Optimizarea Conversiilor

Optimizarea conversiilor se concentrează pe convertirea vizitatorilor în clienți. Analizarea datelor de comportament de pe site poate indica zonele ce necesită îmbunătățiri. Testarea A/B pentru diferite aspecte ale paginii de produs ajută la identificarea elementelor ce contribuie cel mai mult la realizarea unei vânzări.

Analiza și Raportarea

În contextul unui magazin online Shopify, monitorizarea performanței și înțelegerea comportamentului clientului sunt esențiale. O strategie eficientă de analiză și raportare permite proprietarilor de magazine să ia decizii bazate pe date, să optimizeze procesele și să îmbunătățească experiența utilizatorilor.

Utilizarea Google Analytics

Google Analytics oferă o perspectivă amplă asupra traficului magazinului online. Prin implementarea codului de urmărire specific Google Analytics, comercianții pot:

 • Urmări sursele de trafic și comportamentul vizitatorilor
 • Măsura ratele de conversie
 • Identifica paginile cu cele mai multe vizualizări și durata medie petrecută pe site
Metrică Descriere
Sesiuni Numărul total de vizite pe magazin
Utilizatori Numărul diferit de vizitatori unici
Rata de respingere Procentul de sesiuni cu o singură pagină vizualizată
Conversii Numărul de vizitatori care au efectuat o achiziție

Rapoarte Shopify

Rapoarte Shopify sunt integrate direct în platforma de e-commerce și oferă date specifice legate de activitatea magazinului. Rapoartele standard includ:

 • Vânzări după canal
 • Performanța produselor
 • Comportamentul clientului

Proprietarii de magazine pot folosi aceste rapoarte pentru a lua decizii strategice legate de inventar, marketing și promovări.

Gestionarea Feedback-ului Clienților

Feedback-ul clienților este vital pentru îmbunătățirea continuă a magazinului online. Instrumentele de gestiune a feedback-ului permit comercianților să:

 • Colecteze și să analizeze recenziile și comentariile clienților
 • Identifice punctele tari și punctele slabe ale produselor și serviciilor
 • Răspundă prompt la neliniștile clienților pentru a îmbunătăți satisfacția

Prin înțelegerea feedback-ului, magazinele online pot adapta experiența de cumpărături pentru a se potrivi mai bine nevoilor cumpărătorilor.

Extinderea Funcționalităților

Un magazin online Shopify poate beneficia de un set variat de funcții extinse prin intermediul aplicațiilor și integrărilor cu platforme externe. Aceste extensii permit personalizarea și optimizarea experienței de cumpărături, precum și îmbunătățirea eficienței operaționale.

Aplicații Shopify

Aplicațiile Shopify sunt instrumente ce pot fi adăugate la magazin pentru a aduce noi caracteristici sau pentru a îmbunătăți procesele existente. Ele sunt disponibile în Shopify App Store și acoperă o gamă largă de nevoi, de la marketing și SEO până la gestionarea inventarului.

 1. Marketing şi Vânzări: Aplicații precum Kit sau SEO Manager ajută la atragerea de clienți noi și creșterea vânzărilor prin campanii personalizate și optimizare pentru motoarele de căutare.
 2. Gestionarea Inventarului: Soluții cum ar fi Stocky permite comercianților să urmărească stocurile și să facă previziuni adecvate pentru a evita supra-stocarea sau epuizarea stocului.

Integrare cu Platforme Externe

Integrarea cu platforme externe este esențială pentru a lega un magazin Shopify de servicii terțe ce pot automatiza anumite procese sau oferi funcționalități suplimentare.

 • Accounting şi Finanțe: Programe precum QuickBooks se integrează cu Shopify, facilitând managementul financiar al afacerii.
 • Gestionarea Relațiilor cu Clienții (CRM): Integrarea cu CRM-uri, de exemplu, Salesforce, ajută la centralizarea datelor clienților și îmbunătățirea interacțiunilor cu aceștia.

Serviciu Clienți

În realizarea unui magazin online pe platforma Shopify, o atenție deosebită trebuie acordată serviciului clienți. O experiență pozitivă poate crește satisfacția clienților și fidelizarea acestora.

Chat Live și Suport prin E-mail

Shopify permite integrarea facilă a unor sisteme de chat live, care asigură o comunicare directă și rapidă cu clienții. De asemenea, suportul prin e-mail este esențial pentru a gestiona întrebări mai detaliate sau probleme tehnice. Este indicat să:

 • Răspundă rapid la întrebări.
 • Fie pregătit să ofere soluții eficiente.

Crearea unei Secțiuni FAQ

O secțiune de Întrebări Frecvente (FAQ) poate reduce semnificativ volumul de întrebări către suportul tehnic, oferind clienților răspunsuri la cele mai comune întrebări. Elemente cheie pentru secțiunea FAQ includ:

 • Răspunsuri concise și la obiect.
 • Categorizarea întrebărilor pentru ușurința în navigare.

Gestionarea Retururilor și Reclamațiilor

O politică clară pentru retururi și reclamații contribuie la transparența magazinului și la încrederea clienților. Este recomandat ca magazinul să:

 • Specifice clar termenii de retur și rambursare.
 • Furnizeze formulare de retur ușor de utilizat de către clienți.

Lansarea Magazinului Online

Lansarea unui magazin online pe platforma Shopify presupune o serie de pași structurați. În primul rând, se alege un nume și se configurează setările de bază, incluzând detalii precum moneda, taxele de vânzare și metodele de plată.

Etape Descriere
Alegerea temei Se selectează un design potrivit din galeria Shopify.
Adăugarea produselor Se încarcă produsele cu descrieri, imagini și prețuri.
Setarea procesului de checkout Se personalizează etapele de finalizare a cumpărăturilor.
Testarea magazinului Se efectuează comenzi de probă pentru a se asigura funcționarea corectă.

Apoi, trebuie să se adauge produsele cu descrieri detaliate și imagini de calitate, organizate în categorii clare pentru o navigare ușoară. Odată introduse produsele, se configurează setările de transport, inclusiv tarifele și condițiile de livrare.

Un aspect important este optimizarea SEO, care asigură vizibilitatea magazinului în motoarele de căutare. Este esențial să se folosească cuvinte cheie relevante în titluri și descrierile produselor.

Înainte de lansare, se recomandă efectuarea de teste pentru a verifica dacă toate funcțiile site-ului funcționează corespunzător. Includeți metode de contact pentru suportul clienților și asigurați-vă că termenii și condițiile magazinului sunt clar definiți.

Pentru promovarea magazinului, se pot folosi campanii de email marketing, publicitate plătită și strategii pe rețele sociale. Asigurarea unei lansări reușite cere atenție la detalii și pregătire temeinică.

Dezvoltare și Scalare

Când vine vorba de creșterea unui magazin online Shopify, analiza performanței, adaptarea strategiilor de scalare și explorarea de noi piețe sunt aspecte vitale. Respectarea acestor etape asigură o tranziție armonioasă de la o operare la mică scară la una la scară mare fără a compromite performanța sau satisfacția clienților.

Analiza Performanței

Analizarea performanței este primordială pentru orice magazin online. Proprietarii trebuie să monitorizeze indicatori cheie de performanță (KPI-uri), precum:

 • Rata de conversie: Reflecță procentajul vizitatorilor care efectuează o achiziție.
 • Valoarea medie a comenzii (AOV): Relevă suma medie cheltuită de clienți la fiecare comandă.
 • Rata de părăsire a coșului: Procentajul de utilizatori care adaugă produse în coș dar nu finalizează comanda.

Acești KPI-uri permit identificarea tendințelor și problemele care necesită atenție rapidă pentru a maximiza eficiența și a crește veniturile.

Strategii de Scalare

Scalarea unui magazin Shopify presupune ajustarea la volum sporit de muncă și cerere. Strategii de scalare includ:

 • Automatizarea proceselor: Minimizarea intervenției manuale pentru eficiență sporită.
 • Optimizarea logistică: Îmbunătățirea proceselor de împlinire a comenzilor și gestionare a inventarului.
 • Adaptarea infrastructurii tehnologice: Asigurarea că platforma poate suporta un trafic crescut și un volum mai mare de tranzacții.

Familiarizarea cu aceste strategii este critică pentru menținerea unui avantaj competitiv și gestionarea eficientă a resurselor.

Expansiunea Pieței

Explorarea de noi piețe poate conduce la o creștere semnificativă. Este important să se considere:

 • Analizarea datelor demografice: Targetarea clienților potențiali pe baza datelor demografice colectate.
 • Parteneriate și colaborări: Crearea de alianțe cu alte branduri pentru a ajunge la noi segmente de piață.
 • Diversificarea ofertei: Extinderea gamei de produse sau servicii pentru a satisface nevoile unui public mai larg.

Accesarea piețelor noi necesită o planificare atentă și o înțelegere profundă a particularităților culturale și comerciale ale acestora.

Întrebări Frecvente

Această secțiune oferă răspunsuri precise la întrebările frecvente legate de crearea și operarea unui magazin online prin Shopify, incluzând costuri, alegerea nișei, avantajele și dezavantajele platformei, pașii legali necesari și evaluarea succesului.

Ce costuri implicate presupune crearea unui magazin online pe Shopify?

Costurile pentru deschiderea unui magazin online pe Shopify includ un plan lunar de găzduire, care variază de la 29$ la 299$ pe lună, costuri pentru tema magazinului, aplicații suplimentare pentru funcționalități extra și, eventual, taxe pentru procesarea plăților.

Cum pot alege nișa potrivită pentru magazinul meu online?

Alegerea nișei pentru un magazin online ar trebui să se bazeze pe cercetare de piață, pasiunile personale, nivelul de competiție și potențialul de profitabilitate. Este important să se identifice un public țintă clar și nevoile acestuia.

Care sunt avantajele și dezavantajele utilizării platformei Shopify pentru un magazin online?

Shopify oferă avantaje precum ușurința în utilizare, numeroase teme și aplicații de personalizare, precum și suport pentru clienți. Dezavantajele ar putea include costurile lunare recurente și comisioanele pentru tranzacții, în funcție de planul ales.

Ce pași sunt necesari pentru a deschide un magazin online ca persoană fizică autorizată (PFA)?

Pentru a deschide un magazin online ca PFA, este necesar să se înregistreze la Registrul Comerțului, să se obțină un cod fiscal și să se îndeplinească toate cerințele legale pentru comerțul electronic în Romania, inclusiv condiții privind protectia consumatorului și a datelor personale.

Cum se poate evalua succesul unui magazin online pe Shopify?

Succesul unui magazin online pe Shopify se poate măsura prin indicatori precum volumul de vânzări, traficul pe site, rata de conversie, valoarea medie a comenzii și feedback-ul clienților. Shopify oferă și instrumente analitice pentru a ajuta în această evaluare.

Ce trebuie să cunosc despre aspectele legale ale operării unui magazin online pe Shopify?

Operațiuni legale includ conformitatea cu legislația locală și internațională referitoare la comerț electronic, drepturile de returnare ale consumatorului, politica de confidențialitate, termenii și condițiile magazinului, precum și respectarea regulamentelor GDPR pentru protecția datelor personale.

Sursa: shopify.com

Ai putea fi interesat și de

Success message!
Warning message!
Error message!